slovenskoenglish
Artes Spiritus Institut
Vadba Dogodki Urnik Cenik Povezave Kontakt
Makotokai Karate Do

Dong Wu Kung Fu

Vadba za otroke od 5 do 11 let
OŠ Lesce:
ponedeljki in četrtki 16:30 - 17:30

Kung Fu Dong Wu - mojstriti, izpopoljnevati gibanje s pomočjo živali.
Je vadba za otroke od 5 do 11 let. Temelji na osnovnih prvinah športne vzgoje ter likih iz filma Kung Fu Panda. S posnemanja njihovega gibanja v določenih zaporedjih-formah, se otrokom okrepijo: zbranost, gibljivost, spretnost, vztrajnost, moč, mehkobo in sproščenost.

Pozdravljeni v Artes Spiritus Institutu poučujem borilne in gibalne veščine Karate Do – pot prazne roke, Tai chi Chuan – umetnost najvišje polarnosti, Pa Kwa Chang – dlan osmih trigramov, Body Equilibeium – telo ravnotežja in Dong Wu Kung Fu – izpopoljnevati, mojstriti se v gibanju živali. Iz veščin črpam in sestavljam vadbe za izboljšanje ravnotežja uma, telesa in duha.

Zastavljamo si cilje po olimpijskem sloganu višje, hitreje, močneje. Oklepamo se struktur, ki nam ponujajo lažno varnost. Vse pogosteje izgubljamo vrednote, ki bi morale imeti več prostora in teže v življenju. Zmanjkuje nam potrpljenja, navdušenja, zaupanja, radosti, sočutja, ljubezni in časa. Si naši zanamci res zaslužijo takšno prihodnost-razvoj?

To vprašanje me je spodbudilo k iskanju drugačnega načina, pristopa, podajanja znanja otroku skozi šport. Menim, da otrok do 12 leta potrebuje uravnoteženo vadbo različnih prvin gibanja. Zato sem sestavil program, ki je namenjen otrokom od 5-11 let in temelji  na veščinah obvladovanja telesa, uma in duha. Tak način dela sem poimenoval Dong Wu Kung Fu, (slovensko – izpopoljnevati, mojstriti se v gibanju živali). Ime je povezano tudi z risanim filmom Kung Fu Panda in daje otrokom poleg lastnega uspeha še dodatno motivacijo po izboljšanju.

 

Zakaj Dong Wu Kung Fu?

Otroke vodim skozi vadbe karateja od leta 1994. Takratni cilji so mi poleg karakteristik, ki jih je ponujal karate (odločnost, pogum, dobrota, sočutje, prijateljstvo) vlivali željo po tekmovanjih. Biti boljši, biti najboljšii. Karate je postal šport. Tekmovanja so me potegnila v svoje kolesje. Z dobrimi rezultati sem spodbujal otroke in ostale člane. Cilji so se spremenili v svetleče podobe okrog vratu. Vedno pogosteje se mi je dogajalo, da sem po uspešnem tekmovanju čutil praznino. Zadnje tekmovanje 1998 na svetovnem prvenstvu v Parizu mi je pustilo prevelik pečat. Opustil sem tekmovanja in se odločil za globlji študij veščine. Še vedno pa sem verjel, da otroci potrbujejo tekmovanja. Izbirali smo tekmovanja, kjer so bili večji poudarki na veščini. Omejili smo tudi letno udeležbo tekmovanj. Nismo poudarjali rezultata, dokler rezultat ni pričel poudarjati tekmovalca in začarani krog se je pričel.

Poleg otrok so na tribunah pričeli tekmovati starši in drugi pomočniki. Naivnost me je odpeljala, ker sem verjel v drugačno zgodbo in nad namišljeno kontrolo tega početja. Vedno več ljudi je bilo vpetih in odgovornih, ki so skrbeli za tekmovalno kolo. Postali smo preveliki. Moja opozorila o napačni smeri so se izgubljala v temi. Ker nisem našel načina za spremembo, sem odstopil iz funkcije predsednika kluba in odšel svojo pot.

Skupina otrok in odraslih, ki se je strinjala z mojim načinom mi je sledila. Dve leti nismem razpisal novih skupin otrok, ker sem iskal nov program, ki bi otrokom dal telesne spretnosti, veščine na drugačen način. Spoznal sem, da je bolje otroku skozi igro, brez ocenjevanj, pač pa z lastnim zgledom, potrebno pokazati uporabo znanj v vsakodnevnih opravilih na telesnem, umskem in duhovnem nivoju. V nas “odraslih” naj otrok najde motivacijo za raziskovanje brezmejnih uravnoteženih zmožnosti, svojo rdečo nit in harmonijo.

Tako sem Iz borilnih in gibalnih veščin (karate, tai chi, ba gua, gimnastika, pilates, športna joga in spretnostne igre) vzel določen del karakteristik, ki nam izboljšujejo že opisane prioritete. Za boljšo motivacijo otrok, vadba bazira tudi na likih iz risanega filma Kung Fu Panda. Vsak lik – forma (forma je skupek gibov povezanih s točnim zaporedjem in ciljem) nam da neko telesno značilnost. Gibanje “Opice” izboljšuje spretnost, “Žerjav” ravnotežje, “Kača” gibljivost, “Bogomoljka” hitrost, “Tiger” vztrajnost in “Medved” moč. Vse skupaj se bo skrivalo pod imenom Dong Wu Kung Fu, slovensko – mojstriti, izpopoljnevati gibanje s pomočjo živali.

Vsak trening bo razdeljen na 5 petin.

  • Ogrevanje: povezovanje in raztegovanje mišičnih verig
  • Borilna veščina: učenje šestih form živali
  • Spretnostne igre: igre z žogo, vrvjo, palico, gimnastičnimi orodji,...
  • Sproščanje: vaje za sprostitev mišičnih in psihičnih napetosti
  • Osredotočanje: vaje za zbranosti in usmerjanje pozornosti

Program dela je razdeljen tudi na tri sklope težavnosti – obdobja:

  • 1. leto temelji na spoznavanje vaj in zaporedij
  • 2. leto na povezovanju vaj in spoznavanju različnih načinov izvedbe
  • 3. leto na vključevanje lastne osebnosti in krepitvi uma, telesa in duha.

Po zaključenih treh obdobij priprave, se otroka s skupnim pogovorom (otrok, starši, trener) glede njegovega potenciala, usmeri v izbran šport ali veščino.

“na mladih svet stoji” pomagajmo in jim omogočimo boljši jutri

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Makotokai Karate Do
Pa Kwa Chang
Tai Chi Chuan
Dong Wu Kung Fu
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM
JESEN ZIMA POMLAD POLETJE
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM