slovenskoenglish
Artes Spiritus Institut
Vadba Dogodki Urnik Cenik Povezave Kontakt
Makotokai Karate Do

Makotokai Karate Do

Vadba za otroke od 6 do 15 let:
OŠ Lesce, ponedeljki in četrtki 17:30 - 18:30

Vadba za odrasle:
OŠ Bohinjska Bistrica, torki in petki 20:30 - 22:00

Karate Do - pot prazne roke. Je vadba za odrasle in otroke, ki želijo okrepiti odločnost in prodornost v življenju. Temelji na povezovanju telesa, uma in duha. Okrepi in poudari moč središča, stabilnost in usmerjanja sile. Vodi nas do prepoznavanja omejitev in nas uči njihove osvoboditve.

Borilne veščine izvirajo izpred tisočletnih izročil, ki predstavljajo borbo med dvema neuravnoteženima polarnostma. V tem obdobju so se razvijali številni stili, ki so iskali harmonijo dveh polov. To Te ali prevedeno, kitajska roka, se je razvila na Kitajskem, razcvet pa doživela na Okinavi v 19. stoletju. Na Okinavi je bil To Te razdeljen na dva dela-področji Shuri in Naha. Medtem, ko so na področju Naha gojili bolj tehnike dihanja in kratkih linij, je področje Shuri gradil večjo dinamiko gibanja med principi biča in valovanja. Dvojnost rodi mnogoternost. Ko je To Te zacvetel še na Japonskem, mu je leta 1936 mojster Gichin Funakoshi zaradi političnih razmer spremenil ime, iz To Te v Karate-prazna roka. Skozi čas razvoja veščine To-Te, Karate so nastale številne danes poznane metode-stili, ki so se pričeli širiti v zahodne države sveta. Goyuryu, Wadoryu, Shitoryu, Uechiryu, Shotokan, Sankukai, Kyokushinkai so le nekatera zmed njih.

Z raznolikostjo vadbe To Te-ja, Karate-ja in učiteljev, ki so jo prenašali iz roda v rod, se je počasi pričela izgubljati njegova pristnost in sporočilo. Predvsem moderni način razumevanja Karate-ja kot športa je temu zelo pripomogel in ustvaril novo nasprotje dveh polov (šport in prvinskost), med katerima se bo stežka ustvarila harmonija.

Med vso to raznolikostjo-zmedo, kaj je bolj prav, je učitelj Paolo Bolafiio 8.dan ustvaril prostor ponovnemu rojstvu karateja kot veščine. Združil je stare principe kitajskih in okinavskih Naha-Shuri tehnik in jih povezal v celoto. Rodil se je nov način, ki ga je poimenoval Makotokai Karate Do. Glavni principi Makotokai Karate-ja so močan center, korenine in harmonična polarnost dveh ekstremov (polno-prazno, sprejemanje-dajanje, razdruževanje-povezovanje, ...).

Makotokai Karate Do je sestavljen iz besed:

Makoto - pomeni iskrenost, lojalnost.
V tem času je težko opisati iskrenost, ki največkrat obstaja le na papirju. Ko bo čista iskrenost do samega sebe in narave zopet dobila veljavo, bo lahko zaživela izven nas in med nami.

Kai - pomeni skupino.
Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi, je bilo zapisano. Radi pripadamo nečemu, predvsem, da dobimo občutek lažne varnosti-pripadnosti. Če se osvobodimo strahov, nesebičnosti, ter sprejmemo našo nalogo, bo nastal prostor-praznina za nekaj, nekoga, mogoče skupino, ki išče drugačen način delovanja in bivanja v ...

Kara - pomeni praznina.
Napredujemo! To kar je bilo desetletja nazaj nemogoče, je danes navada. Med polnostjo napredka našega uma, izgubljamo povezavo telesa in duha. Povezanost telesa in duha rodi praznino, ki nas privede do bistva našega obstoja.

Te - pomeni roka.
Roka nam pomaga, da preko uma lahko spremenimo fizično obliko nečesa in v tem lahko postanemo pravi mojstri rokodelstva. Pomislimo na vse tiste, ki te zmožnosti nimajo, da bomo lažje uporabili prejeto darilo.

Do - pomeni pot.
Mnogo je poti, a le ena nas privede k bistvu našega obstoja, povezanost notranjega bitja z energijo izvora. Na razpolago imamo veliko orodij in smerokazov, ki nam jih ponuja življenje. Ko ne bomo znali izbrati, stopimo korak nazaj in slika bo postala drugačna. Pravo pot moramo izbrati sami.

Neveden si dokler ne izkusiš. Ko okusiš lahko izbereš. Vrata borilnih veščin so široko odprta.

Makotokai Karate Do – Iskrena Skupina po Poti Prazne Roke

Poučujem po načinu kreatorja Makotokai Karate Do m. Paola Bolaffia 8. dan. M. Paolo Bolaffio je bil v času razvoja Karate-ja v Evropi, kasneje tudi v svetu, osebni učenec največjih japonskih mojstrov.

m. Davorin Zalokar 5. dan Makotokai Karate Do

 

 

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Pa Kwa Chang
Tai Chi Chuan
Dong Wu Kung Fu
Dong Wu Kung Fu
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM
JESEN ZIMA POMLAD POLETJE
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM