slovenskoenglish
Artes Spiritus Institut
Vadba Dogodki Urnik Cenik Povezave Kontakt
Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan

Vadba za odrasle

OŠ Lesce:
ponedeljki in četrtki 19:30 - 21:30

Tai Chi Chuan - umetnost najvišje polarnosti temelji na principih dveh polov Yina in Yanga. Vsa nasprotja združuje v ples harmonij in medsebojnega prehranjevanja. Povezuje nam telesne dele v energetske verige in popravlja telesno formo. Je vadba za odrasle, da se izurijo v mehkobi in harmoniji.

Tai Chi Chuan ali umetnost najvišje polarnosti temelji na principih dveh polov Yina in Yanga elementov  zraka,  zemlje, vode, ognja in kovine. Na kitajskem je priznana kot ena izmed treh notranjih borilnih veščin, ki poleg svoje učinkovitosti povezuje človeka z nebom in zemljo.

Njene korenine se prepletajo tisočletja nazaj, glavne temelje pa naj bi postavil taoistični duhovnik Chang San Feng. Takratna veščina imenovana Wudang Pai (borilna veščina iz gorovja Wudang) se je razširila in izoblikovala v več različnih stilov-šol (Jang, Chen, Wu, Sun, Li,..), novo ime Tai Chi Chuan pa naj bi dobila v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Gibanje pri veščini Tai chi chuan je zelo mehko, harmonično, včasih tudi eksplozivno. Vsaka direktna sila se spremeni v krožno in vsaka krožna v direktno. Krepi naše središče in ukoreninjenost v zemljo. Vsa nasprotja združuje v ples harmonij in medsebojnega prehranjevanja. Povezuje nam telesne dele v močne energetske mišične verige in popravlja telesno formo. Je varuhinja ravnotežja in miru.

Na začetku vadba Tai chi-ja vsebuje učenje osnov gibanja, raztegovanja, sproščanja in mehkobe preko form (več gibov povezanih v celoto z določenim namenom). Na drugem nivoju spoznavamo tri osnovne principe (središče, korenine, harmonijo) gibanja. S tretjim nivojem pričnemo globlji študij gibanja z vključevanjem različnih principov. Četrti in peti nivo se učimo ohraniti harmonijo v borbi z nasprotnikom in samim seboj. Naslednji nivoji nas učijo povezanosti gibanja z naravo in vesoljem. Deveti nivo je zadnji in je prehod v ...

Poučujem po izvornem načinu naslednika m. Paola Bolaffia, ki je kot prvi ne kitajec leta 2009 prevzel vodenje 700 let stare šole Nei Chija (notranje borilne veščine- Tai Chi, Pa Kwa, Xing Yi) družine Ho.

Veliko je poti, prave pa so tiste, ki se začenjajo v nas samih. V veščini Tai chi chuan lahko najdemo eno izmed njih, da nam pomaga na življenjski poti.

m. Davorin Zalokar 4. Chieh

 

 

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
Makotokai Karate Do
Pa Kwa Chang
Dong Wu Kung Fu
Dong Wu Kung Fu
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM
JESEN ZIMA POMLAD POLETJE
KARATE PA KWA TAI CHI DONG WU
KUNG FU
BODY EQUILIBRIUM